Twijstried.

Twijstried versie 1.0 (1996)

Twijstried versie 1.0 (1996)


Vanaf 1981 speel ik (amateur) toneel. Ooit begonnen in de toneelvereniging van buurtvereniging de Havenbrouwers. In begin van de jaren ’90 is het als een zelfstandige club verdergegaan, “de Daipsters”. Één van de grootste successen was de voorstelling “Twijstried” in 1996. Het hoogtepunt was de voorstelling in het Prinsentheater in Groningen, nadat we het gemeentelijke eenakter-festival hadden gewonnen.

De voorstelling verhaalt over het onrecht wat de arbeiders door de boeren is aangedaan in de eerste helft van de 20e eeuw. De voorstelling was het afstudeerproject van Anneke Korte van de Theaterschool afdeling docent-drama uit 1986. De basis van de voorstelling zijn waargebeurde verhalen van de “maaiden en knechten” uit die periode. Met oude groninger liedjes en dichtregels van Willem de Merode en Simon van Wattum.

De voorstelling heeft indertijd niet alleen bij het publiek grote indruk gemaakt, maar ook zeker bij de spelers. Zoveel dat ze met grote regelmaat te pas en te onpas de liedjes ten gehore brachten. In 1998 zijn “de Daipsters” ter ziele gegaan.

Ongeveer tien jaar later kwamen de spelers van de Daipsters elkaar weer tegen bij diverse andere projecten. Het bleek dat we allemaal nog steeds dezelfde ideeën en dromen hadden. Eind 2009 hebben we toen besloten om “Opnieuw” met elkaar verder te gaan in de toneel- en theater wereld. De eerste voorstelling is de eigen produktie “Wat een poppenkast!” geworden. Een kindervoorstelling over 5 vrienden die een bijzonder avontuur beleven.

Maar “Twijstried” bleef in onze gedachten. En nu is het zover. Op 1 mei gaan we (éénmalig) “Twijstried” spelen. Met “Opnieuw & Friends”. En de Friends zijn een aantal spelers die ook in ’96 meespeelden, aangevuld met nieuwe spelers. We zijn al enkele weken aan het repeteren, en dat voelt goed. Het gaat (gelukkig) niet een exacte kopie van 15 jaar geleden worden. Wat wel hetzelfde is gebleven, ik speelde toen niet mee en nu weer niet. Maar het is erg leuk om het weer te zien groeien en om er betrokken bij te zijn. Meer informatie volgt via onze website www.tgopnieuw.nl

Tags: , , ,

Leave a Reply